Humleprojekt

Humla

Vi har i många år hört att humlor, bin, fjärilar och andra pollinerande insekter minskar i Sverige och i hela världen – både antalet individer och antalet arter. Det är redan nu ett stort problem för många av våra livsmedel och andra växter.

Vi tänker göra en liten insats och har startat ett projekt som vi kallar Humleprojektet. Vi ska på en del ställen runt banan plantera och så blommor och växter som gynnar insekterna och vi ska sätt ut humlebon mm.

Projektet löper under tre år och vi ska också göra en naturinventering av växter, träd och djur och så småningom sätta upp informations-skyltar. Vi kommer att få hjälp med naturinventering och råd från medlemmar i Föreningen SydOst Entomologerna och Ölands Botaniska Förening.

Projektet har fyra syften;

1. Att vidareutveckla banan till en levande naturbana som bevarar och skyddar naturen.

2. Att särskilt utveckla banan för att gynna pollinerande insekter som humlor, bin, fjärilar.

3. Att det skall vara en naturupplevelse för golfspelare och besökande.

4. Att kunna marknadsföra golfklubben utifrån ett naturbevarande och naturskyddande syfte.

Humla

Det kommer inte bara att gynna de pollinerande insekterna, vi kommer också få en attraktivare bana - lite blommor och färgrikedom är väl trevligare än bara gräs.

Grundtanken är att banan ska fortsätta att vara en naturbana där naturen - träd, buskar, blommor, fåglar och insekter skall bevaras.

Vi tror att marknadsföra golfbanan med tonvikt på naturen kan ha betydelse för att behålla och få nya medlemmar.

Vi kommer också den 10 juli ha en tävling - Humle Scramble - där startavgiften går till projektet.

Klubben har sökt och tacksamt fått ett bidrag från Ölandsklubben i Stockholm på 5 000 kr för projektet. Klubben kommer också att bidra med minst lika mycket.

14 maj, bi- och humleinventering med Göran Holmström

Den 14 maj var Göran Holmström - bi- och humleexpert, hos oss på golfbanan och gjorde en inventering av bin och humlor.

Humle inventering

Följande fanns runt banan:
Smalbi hål 1
Sandbi, hane + en koloni  bunkern  hål 1 bunker
Sandbi, hona  hål 2 hål 2
Lönnsandbi, hane hål 2
Lönnsandbi, hona hål 5
Trädgårdssandbi, hona hål 5
Snäckmurarbi, hona hål 6
Gyllensandbi hål 6
Ängssandbi, hona hål 6
Åkerhumla hål 7
Rödmurarbi mur i en stuga vid 1:a tee

Göran Holmström ska ha bi-vandringar i Trollskogen 23 juli i sommar.

Humle inventering

20 maj, fjärilsinventering med Fredrik Bjerding

Fredrik är från Föreningen SydOstEntomologerna och berättade att för att fjärilarna ska vara ute och flyga ska det vara över 15 grader.
Söndagen 20 maj var en fin varm, solig dag.

Följande fjärilar fanns runt banan:
Mindre blåvinge, rödlistad men ej på Öland
Aurora, hona och hane
Smultronvisslare